Het Oog

Het oog is een zintuiglijk orgaan dat instaat voor het zicht. Dankzij de lichtgevoelige cellen (zogenaamde "staafjes" en "kegeltjes") in het netvlies kunnen we zien.

Het oog is bolvormig zit in de schedel. Aan de voorkant wordt het oog beschermd door de oogleden.

Het oog kan bewogen worden door de spieren die toelaten dat we het oog in alle richtingen kunnen bewegen.

De wand van het oog bestaat uit 3 lagen:

  • Sclera
    De buitenste laag van het oog, wordt ook harde oogrok of het oogwit genoemd. Deze omgeeft het hele oog met uitzondering van de doorzichtige cornea of hoornvlies.
  • Choroïdea
    De middelste laag staat in voor de bloedvoorziening van het oog en wordt ook het vaatvlies genoemd. Samen met het corpus ciliare (dat instaat voor de productie van het oogkamervocht) en de iris vormt het de uvea.
  • Retina
    De binnenste laag bevat de lichtgevoelige cellen: het netvlies.
oog

Achteraan het oog loopt een grote oogzenuw van het netvlies naar de hersenen. Het binnenste van de oogbol is gevuld met het glasachtig lichaam: een substantie die voor 98% uit water bestaat.

De voorkant van het oog - het deel dat van buitenaf zichtbaar is - heeft een andere structuur dan de rest van de oogbolwand. Er is een opening waarlangs het licht naar binnen kan om op het netvlies te vallen: de pupil. De pupilopening kan groter of kleiner worden gemaakt dankzij de spieren in de iris of het regenboogvlies. De iris bepaalt de kleur van het oog (bruin, blauw of groen).

Achter de pupil zit de lens die het licht van het oog scherpstelt op het netvlies.

Oogleden

De oogleden dienen ter bescherming van het oog. Aan het uiteinde van de oogleden zorgen de wimpers ervoor dat stofdeeltjes niet in het oog kunnen komen.

De oogleden zijn aan de binnenkant afgelijnd door een slijmvlies dat men de conjunctiva noemt: het bindvlies. De conjunctiva loopt door over het oogwit tot aan de cornea.

Traansysteem

Het oog is voorzien van een traanklier en afvoergangen voor het traanvocht naar de neus.

Het oog wordt continu vochtig gehouden door de traanklier. Traanvocht bestaat vooral uit water, maar bevat ook een complexe combinatie van andere stoffen zoals eiwitten, electrolyten en afweerstoffen.

Het overtollige traanvocht verdwijnt via de traanpunten en de traankanalen naar de neus.

Tijdens het knipperen van de oogleden wordt het traanvocht gelijkmatig over het hele oog verspreid zodat er geen droge plekken ontstaan.

traansysteem