Conjunctivitis - Bindvliesontsteking

Veruit de meest voorkomende vorm van oogontsteking is de bindvliesontsteking of conjunctivitis. Bij conjunctivitis is de binnenzijde van het ooglid en het zichtbare deel van het oogwit - de conjunctiva of het bindvlies - ontstoken.

De term oogontsteking wordt vaak gebruikt om conjunctivitis aan te duiden.

Oorzaken

Deze oogontsteking kan verschillende oorzaken hebben:

 • Allergisch
  Hooikoorts is een vaak voorkomende vorm van allergische conjunctivitis en gaat gepaard met niezen en neusloop (allergische rhinitis).
 • Viraal
  Verschillende virussen kunnen een besmettelijke vorm van oogontsteking veroorzaken. Het belangrijkste virus dat bindvliesontsteking veroorzaakt is adenovirus. Ook het herpes virus dat koortsblaren veroorzaakt kan het oog besmetten en een ernstige oogontsteking veroorzaken.
 • Bacterieel
  Verschillende bacteriën kunnen een bindvliesontsteking veroorzaken. Vaak is er ergere ettervloei dan bij de andere vormen.
 • Chemisch
  Irriterende stoffen - zoals chloor (zwembad!) en rook - kunnen ook een ontsteking van de conjunctiva veroorzaken.

Symptomen

Bindvliesontsteking veroorzaakt roodheid, zwelling, een branderig gevoel en tranenvloei. Er kan ook etterige uitvloei en korstvorming in en rond het oog optreden (vooral bij het opstaan), vooral bij bacteriële infectie.

Vaak treden de symptomen maar aan één kant op, maar de ontsteking kan ook nadien overgaan naar het andere oog, vooral indien de oorzaak viraal is.

Men kan duidelijk verwijde bloedvaatjes zien lopen in het oogwit van het aangetaste oog.

Door de zwelling van het bindvlies zal de oogopening ook kleiner zijn dan die van het gezonde oog.

conjunctivitis bindvliesontsteking

Diagnose

De diagnose is makkelijk te stellen: de symptomen zijn meestal zo duidelijk dat de arts geen verdere onderzoeken zal nodig achten. Soms zal een swabje genomen worden voor bacteriologisch onderzoek.

Behandeling

De behandeling van conjunctivitis hangt in sterke mate af van de oorzaak. Een virale conjunctivitis geneest vaak vanzelf na enkele dagen en behoeft geen verdere behandeling.

Bij bacteriële conjunctivitis zal oogzalf met antibiotica aangewezen zijn.

Conjunctivitis ten gevolge van hooikoorts kan reageren op behandeling tegen de allergie en gaat vaak vanzelf weg (bijvoorbeeld als het pollen seizoen voorbij is).